top of page
Key Lock

Turvallisuus

Tutustu turvallisuusohjeisiimme tällä sivulla. Muista aina, että ihminen voi olla jotain muuta mitä hän kirjoittaa olevansa.

Turvallisuusohjeet

Jotta Ystäväverkoston käyttö olisi mahdollisimman turvallista olemme koonneet tälle sivulle ohjeita sinun turvaksesi.

Ole varovainen

On hyvä ymmärtää, että netissä tavatut ihmiset eivät välttämättä ole sitä mitä he sanovat olevansa. Ystäväverkoston tarkoituksena on antaa ihmisille mahdollisuus tutustua toisiinsa, mutta jotkin käyttäjät voivat olla liikkeellä epärehellisillä tarkoitusperillä. Tällaisia tarkoitusperiä ovat yleensä raha tai muut taloudelliset motiivit.

Erityisiä vaaranmerkkejä ovat kaikki rahaan tai taloudelliseen hyötyyn liittyvät aiheet.

 

Esimerkkejä vaaranmerkeistä:

 • Henkilö kertoo taloudellisista huolistaan ja pyytää niihin apua. Henkilön viestit tuntuvat välillä painostavilta ja välillä hakevat myötätuntoa. Henkilön keskustelun aiheet kääntyvät aina jossain vaiheessa uudelleen rahaan.

 • Henkilö ei halua tavata tai keksii aina uusia syitä, jotta tapaaminen ei onnistu, mutta haluaa pitää kirjoitusyhteyttä. Tapaamisen onnistumiseksi saatetaan tarvita rahaa esim. matkalippuun.

 • Henkilön kirjoitukset eivät ole sujuvaa suomea, mikä saattaa olla merkki siitä, että ne on alunperin kirjoitettu vieraalla kielellä ja käännetty automaattikääntäjällä. Jos epäilet keskustelevasi henkilön kanssa, joka ei ole se kuka hän antaa ymmärtää, kannattaa keskustelu lopettaa. Keskustelun aiheet kannattaa kääntää kotimaisiin asioihin, joista ulkomaalaisen henkilön on vaikea keskustella.

 • Asiat, jotka ovat liian hyviä ollakseen totta. Erityisesti kannattaa unohtaa henkilöt, jotka kertovat olevansa ulkomaalaisia prinssejä, entisiä upseereita tai muita merkittäviä henkilöitä. Heillä on yleensä jokin väliaikainen ongelma tai tarve, johon he tarvitsevat apua. Nämä tarpeet ovat poikkeuksetta rahaan liittyviä. 

 • Ulkomaalainen ystäväehdokas voi kuitenkin olla myös todellinen henkilö, joka kaipaa ystävää ja jonka on ehkä vaikea tutustua suomalaisiin ihmisiin. Tällöin on kuitenkin hyvä varmistaa tapaamalla, että henkilö on todellinen ja liikkeellä rehellisin aikein.

Jos sinulla on epäilys, että henkilö on väärillä motiiveilla liikkeellä, lopeta keskustelu ja yhteydenpito.

Muista nämä

 1. Älä koskaan lähetä tai anna rahaa kenellekään.

 2. Älä koskaan anna mitään pankkitietojasi kenellekään.

 3. Älä koskaan kutsu ketään kotiisi ilman, että olet tavannut hänet ja tutustunut kunnolla.

 4. Älä hyväksy painostusta mihinkään. Ystävyyden on oltava positiivinen asia.

 5. Älä koskaan anna salasanojasi kenellekään.

 6. Älä koskaan asenna mitään koneellesi/puhelimeesi mitä ystäväehdokas pyytää.

 7. Älä kerro taloudellisia taustojasi tai puhu raha-asioistasi.

 8. Älä anna henkilökohtaisia tietojasi (esim. puhelinnumero, sähköposti, kotiosoite) kenellekään, jota et ole tavannut ja josta et ole täysin varma.

 9. Älä koskaan osta tai tilaa mitään kenellekään. Ystävyys ei tarvitse rahaa tai taloudellista hyötyä.

Muista, että Ystäväverkosto on maksuton emmekä lähesty käyttäjiä rahan toivossa. Jos saat tällaisen viestin tai muutoin haluat raportoida epäilyttävästä toiminnasta, voit lähettää meille viestin tästä linkistä.

Turvallinen ilmoitus

Voit kertoa itsestäsi hakuilmoituksessa yleisiä asioita, mutta älä koskaan laita julkiseen ilmoitukseen seuraavia tietoja:

 • Puhelinnumero

 • Kotiosoite (voit laittaa esim. kaupunginosan)

 • Sähköpostiosoite

Ystäväverkosto ei vastaa ilmoitusten teksteistä. Palvelu toimii vapaaehtoisvoimin emmekä pysty seuraamaan kaikkia keskusteluja.

Lue lisää ilmoituksen luomisesta tästä linkistä.

Turvalliset yksityiskeskustelut

Yksityisviestit eivät ole kenenkään muun luettavissa kuin sinun ja viestin vastaanottajan. Ystäväverkoston vapaaehtoiset eivät voi lukea keskusteluja. Tästä seuraa myös se, että olet itse vastuussa keskusteluistasi, joten muista noudattaa näitä turvallisuusohjeita.

Noudata varovaisuutta yksityiskeskusteluissa. Tutustu keskustelemalla yleisistä aiheista ja pyri tapaamaan henkilö, jotta voitte kasvokkain tutustua. Kasvokkain tapaaminen varmistaa usein myös sen, että ihminen on ketä hän kertoo olevansa. Anna ystävyyden ja luottamuksen kasvaa hiljalleen.

Toisesta käyttäjästä ilmoittaminen tai käyttäjän estäminen

Voit ilmoittaa käyttäjän ylläpidolle tai estää käyttäjän profiilista. Epäilyttävän profiilin yläpalkissa on kolme päällekkäistä pistettä, josta klikkaamalla näet kaksi vaihtoehtoa: käyttäjästä ilmoittaminen tai käyttäjän estäminen. Käyttäjästä voi tehdä ilmoituksen jos tämä rikkoo palvelun ohjeita. Ilmoituksesta tulee viesti ylläpidolle, joka huolehtii jatkotoimenpiteistä.

Käyttäjän estäminen tarkoittaa, ettei käyttäjä voi jatkossa olla sinuun yhteydessä palvelun kautta. Estetty käyttäjä ei myöskään näe ilmoituksiasi. Tämä toimenpide kannattaa tehdä silloin kun koet keskustelun esimerkiksi yksipuolisena käyttäjän suunnalta, hän rikkoo palvelun ohjeita tai liiallisen viestimäärän takia. Yleensä riittää, että käyttäjälle kertoo, ettei halua jatkaa keskustelua ja lopettaa vastaamisen.

Ohjeet ovat sitovia

Ystäväverkostonkäyttäjänä sitoudut näihin turvallisuusohjeisiin. Ystäväverkosto ei vastaa palvelun käyttäjien välisistä keskusteluista, tapaamisista tai mahdollisista vahingoista. Ystäväverkosto tekee kaikkensa, jotta käyttö olisi turvallista, mutta jokainen käyttäjä vastaa viimekädessä omasta turvallisuudestaan. Näitä ohjeita rikkova voidaan sulkea palvelun ulkopuolelle. Rikollinen toiminta ilmoitetaan aina poliisille. 

bottom of page